Monday 21 January 2013

BIGOT



El passat 28 de desembre, un any més, els del 69 tornàrem a veure’ns les cares. Aquesta vegada, fou el camp de futbol de Genovés el que va acollir el tradicional partit. La manca, cada vegada major nombre de membres del 69, i és que la vellesa no perdona, es troben al dic sec. Uns per malalties diverses, altres per lesions (hi ha que encara es pensa que té setze anys) i altres, per què no dir-ho, per gossera no es posen els calçotets curts i, amb l’orgullosa samarreta del 69, i fan que es tinga que buscar entre amics i coneguts d’altres guerres, el personal suficient per a tenir un onze titular. Això sí, el Damià, el Pep Gutierrez, l’Emili Llopis no faltaren a la cita i compliren més de l’esperat. Front a ells, un grup de joves, molts d’ells, de Genovés, els ho posaren difícil. El partit, baix la sapiència i ben quefer d’Antoni Martínez, transcorregué amb absoluta esportivitat, no calia esperar altra cosa, i encara que els nostres es posaren per davant al marcador, l’equip contrari reaccionà i li va pegar la volta però el ben fer dels nostres, la fe amb la remuntada va donar els seus fruits i aconseguiren l’empat per dues vegades.
La parròquia, entre festejos, aplaudiments i algun que altre glop de “Fino” i “Manzanilla” que Eugeni va tenir a bé dur d’una de les seues escapades a Andalusia i mentre pelaven algun que altre llagostí (de la mar, que ningú pense que els havien trobat entre tarongers) va agrair l’espectacle proporcionat pels esportistes.
La conversa, per tot arreu girava al voltant d’una tema, del que feia tan sols tres o quatre anys ningú parlava: la jubilació. I, és que, el temps no passa de bades i, a poc a poc, ens ha dut on tenia que dur-nos. Abans dèiem que, al onze titular ja només en teníem tres homes i que l’edat estava passat factura. Igualment l’edat ens ha dut a les portes de la jubilació. Uns, com Carles Sanchis i Saoro, perquè a les seues empreses, grans, els han jubilat anticipadament, altres, per malalties i altres, els que s’han dedicat a treballar per a l’administració, com l’ensenyament, perquè reuneixen tots els requisits necessaris per a fer-ho. Ja s’han jubilat Paco Collado i Carles Martí i l’amic Emili ho ha sol·licitat, encara que sofrint algun que altre mal de panxa i davant l’enveja, bona, això sí d’algun que altre company, com Joanma. Els professionals lliberals com metges o advocats ni s’ho plantegen, sempre tenen excuses. A hores d’ara, un conegut per molts de nosaltres, com Guaita, el del Banc de València, diu que jubilar-se és com passar al cel. Doncs que eixe cel arribe a tots i gaudisca d’ell molts anys.
No vull deixar de recordar a Ximo Martínez que ens ha deixat enguany poc després de celebrar la seua jubilació. Va ésser emotiu el record per a ell al començament del partit amb el minut de silenci. Un record per a ell.
El partit de futbol va acabar amb l’entrega d’un cartell, molt artístic, i amb l’agraïment a Vicent Martínez de Vila-real en que es recordava als del 69, amb imatges  mig velades d’alguns companys emmarcades per les samarretes que, al llarg dels darrers anys han defensat, en el camp de futbol, els nostres.
Per a celebrar l’esdevenir, com no, ens desplaçàrem al Balcó del Xúquer, lloc tradicional de les celebracions dels del 69. Allà, baix l’atenta supervisió d’Emili, “el Sardi”, i amb la presidència, aquest any sense delegar a ningú, d’Enric Bolinches, gaudiren del dinar de confraternitat que, amb total seguretat,i any darrere d’any,  esperem per a retrobar-nos amb els antics camarades i amics. A l’arribada i amb el temps comptat per a fer-se la primera foto, tothom buscà la primera cervesa. Què bona estava i, fresqueta, què bé entrava.
El dinar va estar d’allò més animat. Per un costat la “papanda”, bona, com sempre. No faltaren ni els ibèrics, ni els bons formatges, ni la sèpia, ni les mandonguilles, ni, per suposat els escamarlans bullits i les gambes torrades. Tot estava bo.
Però el millor, com no podia ser menys, la companyia, la conversa i el bon humor que sempre ens envolta a tots. Recordàrem als que no havien pogut estar per diversos motius i brindàrem per a que el proper any estiguérem els que estaven i que els absents ens poguérem acompanyar. Xerràrem, ens férem algunes copetes i finalment l’Emili va repartir algunes samarretes i balons per a que els que no hi havia rebut encara cap, en tingueren.
I com sempre,i per a no faltar a la tradició, a les escales del Balcó del Xúquer, ens férem la foto d’acomiadament, recordant-nos que a l’any que ve i, encara que neve o pedregue ens tornarem a veure, a gaudir de l’amistat, de la conversa dels antics i vells companys, en un dia que, no per esperat, no deixa de ser desitjat.  
J.LL. BORREDÀ  

No comments:

Post a Comment