Wednesday 9 February 2011

Patrimoni


Activitats Àrea de comptabilitat

1- Tipus de comptabilitat de l’empresa i els seus usuaris

En una empresa sols existeix una comptabilitat, encara que es poden distinguir dos parts clarament diferenciades pel que fa al tipus d’usuaris a que va dirigida la comptabilitat:
La comptabilitat financera o externa, destinada a les persones i entitats alienes a l’empresa i que recull la informació corresponent a les relacions de l’empresa amb el mon exterior. Els principals usuaris de la contabilitat financera o externa són:

-Els propietaris o accionistes, els interesa conéixer el valor de les seues accions en l'empresa i els beneficis que poden obtenir.
-Els sindicats, que necessiten informació per a prendre possicions en la negociació sindical.
-Els bancs que volen saber de la solvència futura de l’empresa per deixar o no préstecs a les empreses.
-Els acreedors en general, que volen conéixer la capacitat de l'empresa per complir els seus compromisos de pagament.
-Les Administracions Públiques (Agència Tributaria, Seguritat Social, entre altres) que exigixen informació contable de l'empresa.
-Els inversors que volen conéixer la situació de l'empresa per valorar si pot ser rentable o no invertir en ella.

La comptabilitat de gestió o interna, destinada a la direcció o gestió de l’empresa i que recull la informació corresponent a la transformació del producte final de l’empresa. Els principals usuaris de la contabilitat interna són: la gerència, el Consell d'Administració, els caps de departament de l'empresa i qualsevol òrgan directiu dins l'organització.

2. Diferència els conceptes d’Actiu i Passiu:

L’actiu està format pels béns i els drets de cobrament propietat de la empresa mentre que el Passiu està format pel conjunt d’obligacions de pagament de l’empresa.
D’una altra manera, el passiu ens indica d’on ha obtés la empresa els recursos financers i l’actiu on els ha invertit.
Actiu(destí dels diners) i Passiu(origen dels diners)

L’actiu està format per:
- Actiu no corrent (inmobilitzat inmaterial i material)
- Actiu corrent (existències, realitzable i disponible)

El passiu està format per:
- Passiu no corrent
- Passiu corrent
3- Que és una massa patrimonial. Posa exemples

Una massa patrimonial és un conjunt d'elements patrimonials que tenen un mateix significat econòmic o financer. Per exemple les construccions, els terrenys, maquinària, etc., són elements que tenen com a característica comuna que no estan destinats a la venda, sinó que són mitjans que l'empresa utilitza per a dur a terme la seua activitat normal.
Podem fer una primera classificació dels elements patrimonials de l'empresa en tres grans masses patrimonials, denominades actiu, passiu i patrimoni net.
Per exemple,
Actiu corrent, està integrat pels actius que l'empresa espera vendre, consumir o realitzar en el transcurs del cicle normal d'explotació. Este actiu corrent està format per les masses patrimonials de les existències (productes acabats), el disponible (diners en el banc) i el realitzable (el que ens deuen els clients).

4- Quina informació bàsica proporciona el balanç de situació? D'on prové la informació?

El Balanç de Situació
És un estat comptable que reflexa la situació economico-financera (la situació patrimonial) de l'empresa, en un moment determinat de temps: el moment en què es realitza el balanç. Dita situació es compon dels béns, drets, obligacions i patrimoni net que té l'empresa en eixe moment.

Un balanç mostra l'equilibri entre una sèrie de saldos de comptes deutors i creditors, sempre referides a un moment determinat.
El seu objectiu bàsic se centra a subministrar informació sobre els recursos econòmics (actius) amb el que compta l'empresa i l'estructura financera (passiu exigible i patrimoni net), és a dir, sobre el finançament dels recursos econòmics.
L'actiu del balanç representa els béns i drets que componen el patrimoni empresarial. S'identifica amb l'estructura econòmica de l'empresa.
El passiu i el patrimoni net constituïxen l'estructura financera de l'empresa, informen del finançament obtingut per esta. El passiu del balanç representa deutes pendents amb tercers, la devolució del qual és exigible a llarg o curt termini. I el patrimoni net representa les obligacions contretes amb el socis capitalistes, i no es considera un passiu exigible perquè no esta subjecta a un termini de venciment la seua devolució.
La informació del balanç de situació prové de la situació dels comptes patrimonials de l'empresa a una data determinada, normalment a 31 de desembre de cada any.

5.- Explica les diferències entre el passiu i el patrimoni net.

El passiu es el conjunt d’obligacions de pagament de la empresa.
Es divideix entre passiu corrent i no corrent.
•El passiu corrent, també anomenat exigible o a curt termini, inclou les obligacions de pagament que l’empresa espera liquidar en el transcurs del cicle normal d’explotació, i a més, els deutes, el venciment de les quals s’espera a curt termini, és a dir, en el període màxim de un any.
•El passiu no corrent o exigible a llarg termini esta integrat per tots els deutes amb un termini de venciment superior a l’any.

El patrimoni net, també anomenat fons propis o capitals propis, esta format per les aportacions dels socis a la unitat econòmica (capital social) i els beneficis generats per esta que no han sigut distribuïts i permaneixen en l’empresa (reserves).
El patrimoni net de l’empresa també es pot expressar com la diferencia entre el actiu total i el passiu exigible.
Aquesta definició defineix el patrimoni net:

PATRIMONI NET = ACTIU TOTAL - PASSIU EXIGIBLE

En conclussió, el passiu de l’empresa representa els deutes adquirits per aquesta que ha de tornar a curt o llarg termini, mentre que el patrimoni net representa el deute adquirit amb els propietaris de l’empresa, que no ha de tornar mai, mentre l’empresa estiga en funcionament i les reserves provinents de beneficis no repartits.

6- Explica els diferències entre l'Actiu no corrent i l'Actiu corrent.

ACTIU
Esta constituït pels béns i drets de cobrament propietat de l'empresa.
Al seu torn l'actiu es pot classificar en actiu corrent i actiu no corrent
Actiu corrent, esta integrat pels actius que l'empresa espera vendre, consumir o realitzar en el transcurs del cicle normal d'explotació. Este actiu corrent esta format per les masses patrimonials de:
- Existències (productes acabats, matèries primeres)
- Realitzable (el que ens deuen els clients, efectes a cobrar)
- Disponible (diners en el banc, diners en caixa)

Actiu no corrent o immobilitzat, inclou tots els actius que romandran en l'empresa més d'un any, es pot diferenciar entre:
- Immobilitzat imtangible (aplicacions informàtiques, patents)
- Immobilitzat material (maquinària, vehicles, construccions)
La principal diferència consistix en la rotació o circulació dels béns d'actiu, mentres que els elements d'actiu no corrent romanen en l'empresa més d'un exercici econòmic; els béns d'actiu corrent es renoven diverses vegades en menys d'un any.
Una altra diferència es troba en el cost, mentres que els elements d'actiu no corrent necessiten una inversió elevada, els elements d'actiu corrents necessiten inversions menors.
A més els elements d'actiu no corrent estan obligats a amortitzar-los durant la seua vida útil, mentres que els elements d'actiu corrents no cal.


7. Diferència entre l'estructura financera i l'estructura econòmica de l'empresa.

Tots els béns que posseïx una empresa constituïxen el seu actiu i definixen l'estructura econòmica de l'empresa.
Mentres que per a poder adquirir eixos actius, l'empresa necessita recursos econòmics i estos constituïxen el seu passiu i definixen l'estructura financera de l'empresa.
L'actiu es dividix en no corrent i corrent. L'actiu corrent està format per aquelles propietats de l'empresa que són necessàries per a mantindre en funcionament (el capital) i que no es consumix durant la seua activitat, i l'actiu corrent està constituït per la resta de béns de l'empresa, lligats al procés productiu i comercial de la mateixa, que solen renovar-se ben sovint.
Mentres que el passiu de l'empresa també es pot dividir en no corrent i corrent. El passiu no corrent són aquells passius que l'empresa no ha de tornar en el curt termini, i el passiu corrent és aquell que pot ser reclamat en el curt termini.

8.- En quin compte del balanç es reflecteix la depreciació de l’immobilitzat? Dins de quina massa patrimonial, amb quin signe i quin significat té?

La depreciació de l’immobilitzat es reflecteix en el compte Amortització Acumulada de l’Immobilitzat Material, si correspon a elements de l’immobilitzat material (construcions, maquinària...), i en el compte Amortització Acumulada de l’Immobilitzat Intangible, si correspon a elements de l’immobilitzat intangible (aplicacions informàtiques...).
El dos comptes s’agrupen en el Actiu no corrent del balanç dins de les masses patrimonials de l’Immobilitzat material i Immobilitzat intangible.
Aquest dos comptes s’anoten en l’actiu no corrent del balanç amb signe negatiu, ja que en ells anotarem la depreciació o pèrdua de valor que tenen els elements d’immobilitzat, per tal de correguir el valor dels actius que apareixen anotats en el balanç amb el seu preu d’adquisició.

9.- Què és el compte de resultats

El compte de resultats és un estat comptable que recull els distints ingressos i despeses produits al llarg de l’any en l’empresa. La seua diferència expressa el benefici o pèrdua de l’empresa en l’any. Per això, també es coneix com “compte de pèrdues i guanys”. Té un format vertical o en cascada, col•locant els ingressos amb signe positiu i les despeses en signe negatiu.

10.- Els llibres obligatoris de la comptabilitat

El còdi de comerç estableix que les empreses deuen portar obligatoriament els següents llibres de comptabilitat:
-El llibre d’inventaris i comptes anuals: presenta un balanç inicial, els balanços de comprobació al menys trimestralment, l’inventari de tancament d’exercici, el balanç de situació final i el compte de pèrdues i guanys.
-El llibre diari: registra dia a dia, en ordre cronològic, totes les operacions relatives a l’activitat de l’empresa.

El llibre major és un llibre principal, però no obligatori, que recull l’història i la situació de cada element del patrimoni de l’empresa.
Les empreses deuen presentar els llibres obligatoris en el Registre Mercantil per a la seua legalització abans de ser utilitzats.

No comments:

Post a Comment