Thursday 13 June 2013

jubibeni



SOPAR JUBILACIÓ D’EMILI AMB LA COLLA DEL FUTBOL
Fa uns dies em cridaren des de l’Institut. Em convidaven a veure un partit de futbol i a participar en el sopar que tindria lloc després, en un xicotet homenatge que anava a fer-se-li a l’amic Emili, el Benimeli, per tots aquells que, d’una manera o altra, havien estat vinculats amb eixe petit món que, al voltant del Institut i del futbol, s’havia format al llarg de molts anys. Jo, com que feia anys que no tenia contacte amb una pilota de futbol, de principi, pensava rebutjar la invitació però m’aclariren que no calia, que cabíem tots, que es tractava de reunir a tots als que al llarg dels temps, havien participat, activament o pausada, setmana a setmana, des de feia un grapat d’anys, en eixos, per què no dir-ho?, apassionants partits de futbol. Vaig decidir anar.
Efectivament, ja pràcticament nit fosca, al Camp de Futbol del Genovés, es celebrà el partit d’homenatge a Emili Sala i Benimeli. N’eren molts els que, amb calçotets i camisola, corregueren darrere la pilota però n’eren més els que, per diverses causes, no pogueren fer-ho: que si el genoll el tinc desfet, que si el turmell el tinc partit, que si m’ofegue, que si m’han posat un maluc postís, que si el cor, que si... la llista es faria inacabable i és que els anys no passen de bades. Fa vint anys, de segur, tots hauríem corregut darrere la pilota... i és que l’edat, no perdona.
De tota manera allà estaven els Josep, Vicent, Joan, Paco, Enric, Emili, Voro, Toni, Xavier, Carles, Enric i tants altres... tots com amics, sense cognoms, units per celebrar que un amic es jubilava. Eixe, al cap i a la fi, era el motiu de veure’ns al camp de futbol i de sopar, tots junts, amb germanor.
Podria dir que el partit transcorregué d’aquesta o d’eixa manera, que uns jugaren millor que altres i que el resultat fou... què més dona?... no té cap importància. També podria dir que el sopar va ésser exquisit: una “picaeta” molt variada i suculenta,  un plat fort deliciós i molt ben presentat i uns postres d’allò més bo. I...  què dir dels parlaments que seguiren i del tancament de la festa a càrrec d’una més que estranyada senyoreta que, després de ballar únicament i exclusiva per a l’homenatjat, i per cert amb molta delicadesa i professionalitat, va assenyalar que, mai, a la seua carrera professional, havia tingut un públic tan selecte i educat?
D’això és del que calia escriure unes línies però... per a què?... si els que estiguérem enllà ja ho sabem i, amb l’agradable que va ser la vetllada, ho recordarem molts anys... de segur que sempre.
Jo, perdoneu, quan vaig arribar al camp de futbol i vaig veure els que estàvem per allà no vaig deixar de preguntar-me: què collons fem ací tots nosaltres? Com és possible que ací estem un grapat de gent tan heterogènia, tan diferent?. Sí, és cert que, pel que ens digueren a la convocatòria, el futbol és el que ha fet possible que estem tots, a hores d’ara, ací i que ho fem per a, en certa manera, acomiadar-nos d’un amic, l’Emili, que es jubila i que va a passar d’una frenètica activitat a una vida més pausada i tranquil·la. I és quan em vaig adonar que no era així, que no era el futbol el que havia fet possible que estiguérem tots allà, que era l’Emili el que ens havia reunit a tots.
I... què passarà ara? Què passarà al futbol... i al tenis... i als del 69... i... a tantes coses com les que l’Emili feia possible que foren com eren? Segurament, algú dirà, res. Res perquè l’Emili es jubila i... com que és com és, continuarà encarregant-se dels utillatges del futbol, de preparar la partida del tenis, de concertar el menú i el lloc del dinar de...
Tot açò m’ha fet pensar que, com nosaltres estem acostumats a que Emili estiga, encara que de vegades s’amague i no es deixe veure, pel mig i faça, sense que li donem la importància que requereix, el que fa perquè Emili és així... i ho ha sigut sempre, per a algú que ho veja des de fora pot semblar-li, quan menys, xocant.
Per què dic tot açò? Perquè Emili, el que el coneix una miqueta, ho ha fet sempre desinteressadament, sense donar-li cap importància, sense demanar res a canvi, encara que de vegades ens manifeste que està fart de que ningú li faça costat, de que tot caiga damunt dels seus muscles. Però és per això mateix pel que té, sobre tots nosaltres, un cert poder. I no és sols el poder de convocar-nos, de fer que, quan ens dius si podem..., gairebé amb tota seguretat li diguem que sí, sense pensar-ho dues vegades. No li ho podem negar i, inclòs eixe mateix poder sembla arribar a les nostres famílies, a les nostres parelles i als nostres fills. No és un poder absolut; és, més bé, qüestió de detall, de ser de tot sense ser d’una cosa concreta... és curiós, curiós i estrany, però és així. Eixe és el poder d’Emili, un poder guanyat dia a dia, setmana a setmana, any a any. És el poder de l’amistat, amistat escrita amb lletres majúscules, amb lletres impreses als cors de tots i cadascú de nosaltres. Tot perquè, si alguna cosa aprecia i estima qualsevol home al llarg de la seua vida, eixa cosa és l’amistat i parlar d’Emili és parlar d’amistat.
Per això estàvem reunits, per això el partit de futbol, per això el sopar... era un homenatge a l’amistat.  Ja ho diu el refrany... “qui té un amic, té un tresor”... i els que estàvem allà sabem que tenim un amic, Emili, i volem gaudir del tresor que és la seua amistat.
Josep Lluís, bigot.
Un del 69

No comments:

Post a Comment