Wednesday, 26 December 2012

CRÒNICA II

El objetivo de todo sistema educativo, es sin duda, ampliar al máximo posible los conocimientos de los estudiantes. Para ello, políticos, mandatarios y por su puesto profesores, pelean día a día para mejorar nuestra formación a través de reformas educativas y propuestas.
Sabemos con total seguridad que uno de los pilares básicos de la formación, dando por evidente la parte teórica, es la práctica. Este factor es obviado por la mayoría de los centros y modelos educativos. Si profundizamos en el tema, podríamos afirmar que la mayoría de los estudiantes, al acabar la formación preuniversitaria (bachillerato) se encuentran ante un amplio abanico de posiblilidades para elegir su destino, pero con un interrogante enorme en sus cerebros. Preguntas como... ¿que puedo estudiar? ¿cual es mi vocación? o ¿podré ejercer de lo que estudie? dominan nuestros pensamientos...
Los alumnos de economía del Josep de Ribera tienen cada año la suerte de poder presenciar en vivo y en persona una sesión informativa sobre el funcionamiento de la Facultad de Economía de Valencia, de los grados que ésta dispone, sus dificultades, ventajas, salidas etc... Así como conocer un día de lo que podría ser la monotonía universitaria de nuestros futuros cinco años. Dicho lo cual, procedo a continuación, a redactar lo que fue un día de excursión a la Facultad de Economía de Valencia con nuestro profesor de economía Emilio Sala.
El pasado miercoles 19 de diciembre, salimos a las ocho de la mañana de la estación renfe de Xàtiva. Tras una hora entrentenida de trayecto, llegamos a Valencia. Entre metro, tranvía y carcajadas aparecimos en los pies de la Facultad. A eso de las diez, un rápido almuerzo en la cafetería del cámpus. Poco después, fuimos recibidos por Mari Luz Marco, (presidenta de la Olimpiada Española de Economía) y Silvio Esteve (actual coordinador de la Olimpiada de Economía en la Comunidad Valenciana). Tanto Mari Luz como Silvio son profesores del departamento de Análisis Económico de esta misma universidad.
Ambos nos comentaron de que estudiar economía en la Universidad de Valencia es una muy buena opción ya que ésta cuenta con un gran prestigio.
Por otra parte, Mari Luz, nos hizo una pequeña introducción de las áreas por las que está compuesto el campus. Posteriormente, ambos hablaron de las diferentes licenciaturas que se imparten en la Facultad de Economía de Valencia: Economía, ADE, Derecho +ADE, Finanzas y Contabilidad, Turismo y International Business. Hablamos también de las diferencias entre ellas y de las asignaturas.
Para concluir, nos preguntaron por nuestras inclinaciones futuras y dieron su opinión y consejo al respecto.
Salimos de la Facultad a eso de las doce y … con las ideas mas claras, nos dirigimos a la estación de ferrocarriles de Valencia para poner de nuevo rumbo a Xátiva.

cron II



VISITA A LA FACULTAT D’ECONOMIA
El passat dimecres 9 de desembre, tots els alumnes que formen part de l’assignatura d’economia de 2n de Batxillerat, ens n’anàrem a la Facultat d’Economia de València, on per primera vegada, ens vam deixar d’imaginar com és el mon universitari i vam veure com és l’ambient que s’hi viu visitant abans que res la cafeteria ja que necessitàvem a agafar forces.
En aquesta visita a la facultat, ens esperaven Mari Luz Marco i Silvio Esteve, els quals ens van donar més informació que ens ha ajudat un poc més a tenir les nostres idees més clares per a saber per on encaminar el nostre futur. Aquesta xerrada, ens ha tingut que servir per a molt, ja que en pocs mesos, la majoria de nosaltres ens presentarem a la prova de la selectivitat, i per això tenim que tindre clar què és allò que ens agrada i al que volem dedicar-nos en un futur.

Tots dos, tant Mari Luz com Silvio, ens van insistir en la importància d’estudiar qualsevol carrera universitària en anglès, ja que tenim que aprofitar aquesta oportunitat que ens dóna la Universitat i que ens ajudarà en la nostra vida laboral, ja que molts de nosaltres ens veurem obligats a eixir a l’estranger degut a les circumstàncies en les que estem vivint.
A banda de destacar l’estudi universitari en anglès, ens van recordar que començant amb la prova de la PAU, la nota serà molt important per a prendre decisions. Ens condicionarà a poder estudiar el que volem en qualsevol facultat, a l’elecció d’horaris, a rebre beques, i més tard, per a fer les pràctiques i elegir on realitzar-les...
Ens explicaren la diferència entre les carreres que se’ns ofereixen, les quals són Economia, ADE, ADE + Dret, Finances i Comptabilitat, Turisme i International Business. Vam poder resoldre tots els nostres dubtes, i ens preguntaren què és el que ens agradaria estudiar a la vegada que ens donaren els seus consells.
Esperem que aquesta visita no siga l’última que fem durant aquest curs a la facultat, ja que en poc de temps, tenim l’oportunitat de presentar-nos a la Olimpíada, en la que esperem que algun de nosaltres resulte premiat.
Agraïm a Mari Luz i a Silvio que ens van rebre, ja que en el curs en el que ens trobem, necessitem tota la informació possible per a que la nostra elecció siga l’encertada i que no perdem el temps.

Monday, 24 December 2012

DOMENICO



DOMÉNICO FOR EVER

Pasa el tiempo y los sentimientos perviven. Doménico sigue presente en nuestro recuerdo y en nuestras emociones. En su honor va esta glosa, aunque a su sencillez de gran amigo le gustara tanto estar en la sombra del halago. Va por ti, amigo, a quien y con quien -como dijo un poeta de estas tierras- hemos querido tantas cosas.

Allá por la segunda mitad de los ochenta conocí a Doménico en mi primera visita a Guijuelo. Doménico, chico de pelo negro y de bigote bien esculpido, entró en el restaurante y,  con su don de gentes y de hospitalidad, jovialmente saludaba a clientes y recién advenedizos, como yo, incorporándonos a su relación de amigos. Muchas gracias, amigo, por haber sido mi amigo y haberme dejado ser tu amigo. Recuerdo ese primer encuentro como el primer fundamento de tantos encuentros, siempre de auténticas vivencias compartidas. Yo era el extranjero que, acompañado de las raíces de la tierra que le eran propias, iba a sentirme su amigo en las andanzas. Desde entonces Guijuelo, con él,  era muchas cosas. Es posible que no tengamos vida tan larga para acostumbrarnos a su ausencia.

Domingo, Doménico en “petit comité,” está presente en nuestra memoria como un deportista. El fútbol de sus años jóvenes que, en lo personal, estuvo llamado para lo grande y que causas ajenas lo truncaron. No obstante, ahí estuvo ligado siempre al equipo de Guijuelo, en todas sus categorías y en todos sus vaivenes. Y aún cuando jugaba el partido más difícil de su vida, encontraba momentos para mostrarse amable, como siempre, con jugadores y exjugadores, empleados del club, directivos, periodistas....



Nunca irán a la zona del olvido aquellas pelotas que con el nuevo reglamento de tenis, inventado por Doménico y Paco,  se proclamaban buenas. Nunca quedará en nuestro olvido el pundonor demostrado incrustándose en la valla, haciéndose añicos la rodilla, y acudiendo al trabajo con la misma fuerza e ilusión que al juego.  Las pistas cubiertas del invierno y las del aire libre del verano son testigo de tus últimos alientos.



Si la vida es movimiento, nuestro amigo siempre demostró muy bien estar vivo. Todo en la naturaleza le era propio. En nuestro recuerdo quedarán sus idas a la montaña, cofundando la peña El Cogotón, que le llevó a instalar un rudimentario remonte donde posteriormente se construyó La Covatilla.  Si en las alturas tocaba el cielo con las manos, por el río lo apresaba en compañía de sus inseparables amigos Paco y Manolo construyendo las motópiras con las que navegaban por todos los recovecos,  haciendo fotos a la fauna y a la flora, preservando a la naturaleza de agresiones ajenas...



La naturaleza era su pasión. Nosotros, a título póstumo, lo nombramos ahora hijo predilecto de la naturaleza. En nuestras memorias quedarán tatuadas aquellas meriendas de los domingos de verano, en las que nuestro Doménico actuaba de maestro de ceremonias coordinando y armonizando las tareas. Imborrable será el último verano, cuando ya la enfermedad se adueñaba de él, y, sin embargo, el gran deportista ganaba estoicamente el partido de la normalidad escondiendo los gestos del dolor..



La huella de su vida se queda también con nosotros en la Pulga, peña en la que  conviven guijuelenses y adheridos de todos los colores, condiciones y procedencias,  que,  gracias al buen hacer de Doménico,  las fiestas de agosto pasarán a la historia como modelo de festejos para peñas.



Begoña nos decía que cuando vayamos al río tendremos la certeza que desde cualquier parte estará con nosotros. El río queda como testigo de que Doménico era su amigo. Él se ha ido, pero nos recordará su voz el cantar de los pájaros y nos recordará su vida la exuberancia verde de la orilla. Y, en el pico Cervero donde viven todavía sus ideas y pasiones, serán custodiadas  por su sobrino Alfonso, heredero fiel de su tío... Por no hacer mudanza en las costumbres, siempre tendremos una cita a la una y media en la Taberna de Marian para leer las noticias de Guijuelo.



Y así podríamos estar glosando la figura de Doménico hasta el día del juicio final a media tarde. Siempre le recordaremos como la persona que se preocupó y estuvo pendiente  mucho mas  de sus amigos,  y de los que no lo eran tanto, que de sí mismo. Y no olvidamos que,  en el Doménico que glosamos,  siempre estuvo presente la complicidad y apoyo de la compañera con la que compartió la vida:  María Jesús, que ha bregado y luchado hasta la extenuación por revertir lo irreversible.

Friday, 2 November 2012

EIVISSA 2013


EIVISSA







16 JUNIO ONTINYENT / XATIVA / DENIA / SAN ANTONIO
Salida desde Avda. Benicadell / centre salut Avda Albaida de Ontinyent a las 08.00 hrs. Seguidamente traslado a Xativa y salida desde el IES Jose Ribera a las 08,30 hrs
con destino al puerto de Denia, llegada y salida a las 12:00 hrs en el Ferrys de la Cía Balearia con destino Ibiza. Llegada y traslado al hotel. Acomodación y tiempo libre. CENA y ALOJAMIENTO.

DEL 17 AL 20 DE JUNIO I B I Z A


Estancia en régimen de PENSION COMPLETA. Días libres que aprovecharemos para disfrutar del sol, las playas, de las instalaciones hoteleras, etc .... Además vamos realizar excursiones : Mercado Hippie, Castillo de Ibiza, paseo en barco; a determinar las fechas en función de las disponibilidades..


21 JUNIO IBIZA / DENIA / XATIVA / ONTINYENT
DESAYUNO en el hotel y tiempo libre. ALMUERZO. A las 19:00 hrs traslado al puerto de San Antonio y salida en el Ferrys a las 20:30 hrs con destino Denia. Llegada y traslado en autocar hasta nuestras ciudades de origen, llegada y …..

Fin del viaje y de nuestros servicios


 SERVICIOS INCLUIDOS



• Traslados en autocar Ontinyent y Xativa a Denia y regreso

• Billete de barco en Ferrys de la Cía Balearia : Denia / Ibiza / Denia

• Traslados puerto – hotel – puerto

• HOTEL MAR AMANTIS 3 ***

• Régimen: PENSION COMPLETA – 05 NOCHES -

• Seguro de viajes

• Seguro de responsabilidad civil para profesores

• IVA

• Las excursiones, hasta donde lleguen los fondos de reserva.

Thursday, 1 November 2012

preg sel



1ª AVALUACIÓ

  • Com es  classifiquen les següents empreses atenent al sector d’activitat, a la grandària i a la titularitat o propietat  del seu capital?.La cadena de supermercats d’alimentació Mercadona (63.500 empleats);Ford Espanya, dedicada a la fabricació de vehicles (6,300 empleats); Empresa municipal de turisme (6 treballadors); Construccions Melindo (63 treballadors).
  • El Consell d’Administració de l’empresa Central Lletera S.A. ha decidit obrir un nou centre d’envasament i distribució i productes làctics i està estudiant-ne la futura localització. Descriviu breument tres factors de localització importants que haja  de considerar. 
  • Diferencieu entre fusió i absorció d’una empresa.
  • Què s’entén per dimensió d’una empresa? Citeu dos dels principals criteris per a mesurar la dimensió d’una empresa.
  • Expliqueu en què consisteixen els següents costos relacionats amb els estocs: costos d’emissió de comanda (o d’adquisició), costos de manteniment i costos de ruptura de l’inventari.
  • Assenyaleu tres diferències entre una societat limitada unipersonal (SL unipersonal) i un empresari individual.
  • Expliqueu dos inconvenients de les pimes enfront de les grans empreses.
  • Expliqueu què s’entén per ruptura d’estoc en un magatzem de productes acabats i poseu un exemple  que es generaria relacionat amb el client.
  • Assenyaleu quatre grans àrees funcionals de l’empresa i descriviu breument les funcions que realitza cada una d’elles.
  • Exposeu tres dels principals avantatges de les pimes (enfront de les grans empreses).
  • Comenteu breument en què consisteix la divisió tècnica del treball i indiqueu dos dels seus principals avantatges
  • Quan es diu que una tecnologia és tècnicament eficient?
  • Descriviu tres característiques de les societats cooperatives.
  • Representeu gràficament la situació en què l’empresa arriba al llindar de rendibilitat i expliqueu el seu significat.
  • Una de les tres següents afirmacions no és certa. Indiqueu quina i per què.

a) Les empreses coordinen els factors de producció.
b) Les empreses creen o augmenten la utilitat dels béns.
c) Les empreses no assumeixen riscos.
  • Un emprenedor desitja muntar un gimnàs. Expliqueu tres factors que cal tindre en compte per a decidir on localitzar-lo.
  • En quin o quins dels dos següents tipus de mercat té més sentit que les empreses disposen d’una funció comercial forta i centrada en els consumidors? Raoneu la resposta.
a) En monopoli.
b) En mercats de competència monopolística.
c) Tant en monopoli com en competència monopolística.
d) En cap dels anteriors.
  • Assenyaleu tres diferències entre l’empresari individual i les societats mercantils.
  • Què és la deslocalització? Poseu un exemple d’activitat susceptible de ser deslocalitzada.
  • Quina diferència hi ha entre eficiència econòmica i eficiència tècnica?
  • Enumereu les funcions bàsiques de l'empresari actual
  • Què és la integració vertical? Poseu un exemple.
  • Indiqueu tres de les principals característiques de la forma jurídica de l’empresari individual.
  • Expliqueu breument tres factors d’especial importància en la decisió de localització d’una empresa industrial.
  • Classifiqueu les següents empreses segons la seua activitat o sector al qual pertanyen: una piscifactoria, una empresa de calçat, una empresa de telecomunicacions, un hotel, una empresa constructora, una clínica mèdica.
  • Diferencieu entre fusió i absorció d’empreses com a estratègies de creixement extern.
  • En moltes ocasions les empreses creen externalitats, que poden ser
     positives o negatives, què s'entén per "externalitat"? Poseu exemples d'externalitat positiva i negativa.
  • A continuació té tres opcions que mostren factors de localització i dimensionament de l'empresa. Digui quin és incorrecte i per què.
    a) les empreses busquen emplaçaments que ajuden a incrementar els resultats i beneficis, de manera que opten per aquells emplaçaments que tinguen menors costos laborals.
    b) Les empreses opten per aquelles localitzacions que afavoreixen per factors polítics, com exempcions d'impostos i subvencions.
    c) Els factors ambientals (climatologia) i geogràfics (prop de la costa o de nuclis urbans) fan que les empreses prefereixquen països en vies de desenvolupament a desenvolupats
  • Compareu tres característiques de les societats limitades i de les societats anònimes.
  • Què és l'eficiència tècnica relativa a un procés productiu? Defineix-la i planteja un exemple.
  • Enumereu les funcions bàsiques de l'empresari actual.
  • Què és la integració vertical? Poseu un exemple.
  • Indiqueu quins són els tipus de cost associats als inventaris.
  • Descriviu breument les grans àrees funcionals que podem trobar en una empresa.
  • Què és una empresa multinacional? Poseu algun exemple que conegueu.
  • Què pretén la segmentació de mercats?
  • Què és la integració horitzontal? Poseu un exemple.
  • Justifiqueu la veracitat o falsedat de la següent afirmació: "En una societat limitada, el capital està dividit en parts iguals anomenades accions".
  • A què fa referència el concepte de dimensió de l'empresa? Enumereu dos criteris per mesurar la dimensió de l'empresa.
  • Què s'entén per concentració vertical d'empreses?
  • Definiu el llindar de rendibilitat o punt mort i poseu la fórmula per calcular-lo.
  • Què són els costos socials de l'empresa? Poseu un exemple de cada tipus
  • Què s'entén per deslocalització productiva? Quins efectes té per al país d'origen?
  • Assenyaleu l'afirmació correcta i justifiqueu la resposta. En relació amb les empreses grans, les pimes es caracteritzen per:
a) Ser més flexibles i adaptables
b) Millor nivell tecnològic
c) Millors possibilitats de finançament
  • Indiqueu quins són els tipus de cost associats als inventaris.
  • Descriviu breument les grans àrees funcionals que podem trobar en una empresa.
  • Què és una empresa multinacional? Poseu algun exemple que conegues.
  • Què pretén la segmentació de mercats?
  • Què és la integració horitzontal? Poseu un exemple.
  • Què és la responsabilitat social corporativa o de l'empresa? Poseu un Exemple que mostre la responsabilitat social i un altre que mostre la manca de responsabilitat social d'una empresa.
  • Exposeu 3 dels Principals inconvenients de les pimes (enfront de les Grans empreses).
  • A més a més de l'Objectiu clàssic de Maximitzar beneficis, comenteu Altres dos Objectius de l'empresa a l'actualitat.
  • Què s’entén per creixement extern de l'empresa?

Videos UD 2












Wednesday, 13 June 2012

bausset3


Aquest home de poble que era el nostre professor Josep Lluís Bausset
Aquest home de bigot esporgat  a cisell i mall, de cabells blancs com la farina integral, duu una bufanda a quadres penjada al coll a l’hivern i a l’estiu. Mai no ix de casa sense les seues ulleres immenses de cul de got, els seus ullets augmentats pregonen una mirada serena d’innocència i de santedat. Camina amb precaució, com si triara ara una rajola de la filera i ara la del costat, a poc  a poc, dubtant per no aixafar la ratlla que les limita. Així avança per l’ample claustre que voreja el pati empedrat del nostre institut.
Sembla perdut, inquiet i trobe que busca alguna cosa mig esbossada en algun infern interior de la jaqueta o bé de l’armilla. Es passa la pesada cartera de cuir marró d’una a l’altra mà i ressegueix espaordit la recerca per la resta de butxaques ací i allà.
L'home del bigotet i del cabell de cendra encrespat s'aparta la bufanda a un costat i trau per fi un paperet que s'acosta a dos dits de les ulleres per comprovar que, gràcies a Déu, era allò el que buscava. I és clar que no s'hi veu dos a cavall. L'home miop, que sembla l'avi d'algun company, tothom troba que s'ha equivocat. De segur que busca la Secretaria del centre o bé la direcció d'estudis o, ves a saber on va... Però no.
Remira el paperet ara de biaix, li fa un doblec i se'l guarda de nou a l'armilla. De l'altra butxaqueta de l'esquerre ha començat a estirar una cadeneta. Ara mateix, entra a la nostra aula i sembla que automàticament ja té tots els petits moviments estudiats, però els executa amb una certa incredulitat. Fa l'efecte que li té por al cadafal i sense pujar-hi, deixa la carterassa sobre la taula del professor que hi ha a l'entarimat. Trau per fi la ceba de rellotge al final de la llarga cadena com si traguera el poal d'un pou pregó i ho deixa tot a poc a poc també sobre la taula,comprovant que no hi falta res. Ara, per fi, s'ha presentat:
- Bon dia. Jo sóc Josep Bausset. El vostre professor de física i química. I avui parlarem de l'electricitat.- Trau el paperet d’abans i comença a llegir en vers:
És el watt volt per amper
qui mesura la potència
Es l'amper d'intensitat
Es el watt juli per temps

Però si volem saber
quina resistència hi ha
la potencia dividim
per un amper al quadrat

I si vols saber 1000 watts
per una hora: kilowatt ...
I mentre anava repetint un i un altre verset, escrivia a la pissarra amb un guix que ningú mai no sabia d'on treia, les fórmules corresponents, que explicava amb tot luxe de detalls.
W = V * A ; W = A2 * O
Un altre dia el que estudiàvem era l'aire, "que és una mescla i no, com creuen molts, una combinació"...Ens repetia una i altra vegada i volia que ho escriguérem sempre que apareixia en l’examen la paraula aire “que és una mescla i no una combinació”...
I bé, l'homenet que semblava nerviós i despistat però que realment només tenia els ullets petits, però sempre  curiosos, ja no ens avorriria mai. Les seues classes eren sempre entretingudes, sovint màgiques i de tant en tant meravelloses. Adés era la caiguda lliure d'un cos, ara la tensió superficial de l'aigua, un altre dia la velocitat o l'acceleració. Mai no importava el tema ni la qüestió Les seues classes eren sempre esperades com s'aguarda la presència d’un clown, d’un mag o d’un hipnotitzador.
Aquell homenet despistat, nascut el 1910 a Paiporta, era Josep Lluís Bausset, llicenciat en Farmàcia i Químiques, que exercí de professor a instituts com València, Xàtiva, Alzira, Carcaixent o Alberic. D'esquerres i valencianista, lluitador incansable per la nostra llengua, fou, a més fundador del PSV. Gran aficionat a la pilota valenciana, esport en el qual era tot un crític comentarista i expert.
Aquella tardor d’octubre del 64 a l’institut Josep de Ribera de Xàtiva, i tots els dies després, Don Josep Bausset venia sempre en autobús o en tren. Havia estat a Tortosa l’any darrer. Venia d'encetar una nova etapa de docent, després que acabada la guerra civil va ser condemnat pel règim franquista i apartat de l'ensenyament. Li havia tocat tornar a fer una llicenciatura de Física i Química, després que ja en tenia una de Farmàcia i havia tornat a concursar al cos de professors de batxillerat per segona vegada.
Ací, a Xàtiva compartí la docència amb altres represaliats del règim, com ara l’il·lustre D. Àngel Lacalle i el professor de dibuix Rafel Perez Contel. Però Don Josep Bausset era un cas a part. El seu pecat era haver exercit de bon valencià abans, durant i després de la guerra. Ja en la dictadura de Primo de Rivera participà en les revoltes estudiantils. Després va reclamar l'ensenyament de la nostra llengua durant la guerra civil  i va impulsar tant com pogué la nostra cultura. Firmant de les Normes ortogràfiques del 32 a Castelló ja venia d'una llarga trajectòria de lluita pel redreçament cultural i lingüístic del nostre país Valencià.
Per a nosaltres era només un home bo, de poble. Amb la seua camisa blanca botonada fins al coll, sempre sense corbata i amb un posat de iaio despistat, ens seguia en els nostres jocs al pati on ens parlava en valencià, perquè a les classes s'imposava escolàsticament la llengua de l'imperi (el castellà).
Aquell tiet de l'horta semblava tot el contrari del que era en realitat. Amic íntim dels nostres intel·lectuals, que nosaltres encara no coneixíem: Sanchis Guarner, Joan Fuster, Vicent Ventura, Francesc Ferrer Pastor...  Juristes, lingüistes i intel·lectuals valencians i valencianistes l'admiraven i compartien els seus projectes pel nostre país. Però nosaltres, en aquells anys de foscor i repressió, a males penes ens n'adonàvem de la realitat. Una realitat que anava assuavint-se pels tractats d’Espanya amb l'ONU i amb els americans que en reconeixien el règim del general Franco, tot i que ens mantenia encara en la més severa de les desinformacions. Les "Leyes fundamentales y orgánicas del estado" ens impedien la lliure associació, la lliure reunió i la llibertat d'expressió. Fins als 70 no ens n’adonàrem amb  claredat descarada la dimensió d'aquella repressió que s'exercia sobre tots els ciutadans espanyols.
Nosaltres érem encara adolescents i com és natural fèiem cada dia un cabàs de “gamberrades”. La nostra resposta i el nostre inconformisme s'estavellava contra els guardians de la ideologia del règim franquista que definia Espanya com “Una unidad de destino en lo universal” (Manuel Sanchis: professor de "Formación del espíritu nacional" n'era un dels que patíem més directament, però no l'únic, també hi havia la brigadilla del quartell de la guàrdia civil, i d'altres instàncies com la brigada político social de la policia nacional...)  En realitat nosaltres no sabíem gairebé res del que ens jugàvem: la nostra carrera, el nostre futur, l'estatus que buscàvem en l'estudi i l'escola. Malgrat tot això, el règim s'obria a poc a poc i, pocs anys després, vingué el maig del 68 que, de refiló, ens aportà una colla de nou professorat a les aules. Aquells professors que començaven a reivindicar els intel·lectuals perseguits pel règim dictatorial: Machado, Lorca, Alberti, Miguel hernàndez, però també Estellés, Espriu, Carner o el desenterrat Ausiàs March. D'això també en tingueren la culpa els Raimons, Labordeta, Llach, i fins i tot Serrat... Però ja ens estem situant massa anys després, als 70. Aleshores, Bausset ja ens havia deixat en el 67-68 per a treballar una mica més a prop de sa casa de l'Alcúdia, prop de Carlet on tenia la farmàcia  ...
Siga com siga Bausset estava present en el nostre creixement personal de cadascú i com a poble. Quan les manifestacions per la democràcia creixien: llibertat amnistia i estatut d'autonomia, ell signava els manifestos per la nostra llengua:...”Més de 20.000 valencians demanen l'ús de la seua llengua als actes religiosos”. Ell va ser fundador també d’Acció Cultural del País Valencià i de l'Agrupació Valencianista la Senyera. Però d’açò, nosaltres, encara no en sabíem res.
Quan acabava a l’institut es dedicava a impulsar revistes en valencià o a fer ràdio en valencià. A més de fer les seues cròniques de la pilota al diari Levante...
Durant 101 anys Bausset ha exercit de valencià i mai no s’ha cansat de reivindicar la nostra llengua davant de Tiris i Troians. Per  a nosaltres hi havia dos pares putatius a l’institut un n’era ell i l’altre, Don Josep Tormo (En Pepiu). Els dos, entre ells, mútuament es professaven una estima confessada públicament. Quan Emilio Sala i altres companys,en companyia d’en Pepiu anaren a casa Bausset a proposar-li un homenatge de tots els seus alumnes i de l’institut de Xàtiva, Don Josep va dir-nos que ell no volia res, cap homenatge, cap distinció, que ell era l’home més feliç del món veient-nos i pensant que havia aconseguit inspirar-nos els seus ideals: l’amor a la terra l’amor a la llengua, la cultura, el respecte, l’educació, l’humanisme ... que l’home que més es mereixia l’homenatge de tots els professors que havien tingut a Xàtiva, aqueix home era en Pepiu (Don Josep Tormo)...
Així era Bausset, un home generós, que no volia res per a d’ell. Tot ho volia pels altres, pels amics i, sobretot, per la llengua i per la nostra terra.
Nosaltres a penes li ho hem agraït quasi sense adonar-nos-en durant tots aquells anys que paral·lelament a la seua lluita en començàvem la nostra a la universitat, als sindicats o a la vida publica: política o laboral. Però ara que ens ha faltat valorem amb una dimensió fins ara desconeguda la seua companyonia professoral, quieta i constant, callada, sense estridències, amb respecte i consideració per la figura d’un home de poble nostre que ens enaltia en la nostra condició d’estudiants i que ens atenia amb la seua modèstia i atenció sol·lícita que només un pare situat esporàdicament més enllà del bé i del mal, sabria interpretar. I es que ell mamava directament de l’imaginari col·lectiu d’aquesta terra i s’enorgullia dels seus conciutadans quan els trobava a l’abast i amb ell planificaven un futur més digne per a cadascú de nosaltres i per a tots plegats, fins al dia del judici final, com a d’ell li agradava repetir. “Fins al dia del judici final...a mitjan vesprada"
Francesc Collado Soler, Foios Juny 2012

Friday, 8 June 2012

autoles

AUTORITZACIÓ PER A ACTIVITATS  EXTRAESCOLARS
En/Na_______________________________________________amb DNI__________. Com a pare, mare o tutor legal de l’alumne/a__________________ del curs  i del grup_________.
AUTORITZE el meu fill/a a participar en l’activitat extraescolar exposada més avall, tot i assumint qualsevol responsabilitat derivada del seu comportament o actes. 
Així mateix, autoritze el professor acompanyant a dispensar ajuda sanitària en el supòsit que fora estrictament necessaria.

VIATGE FI DE CURS A EIVISSA 2013

DATA DE L’ACTIVITAT: 16:06:2013 al  21:06:2013
TRANSPORT: autobús i vaixell
HORA PREVISTA D’EIXIDA: 08h.     D’ARRIBADA: 23h. 59m.
PROFESSOR ACOMPANYANT: GONZALO GÓMEZ
Ontinyent__de juny de 2013

Signatura del pare/mare o tutor

Signatura del professor


Tuesday, 29 May 2012

j lopez gandia


Hace unas semanas volví al Instituto José de Ribera, de Xàtiva, en el que cursé todo el bachillerato, elemental y superior, como entonces se llamaba. No era la primera vez que retomaba esa especie de cordón umbilical que nunca se rompe con aquellos años de la infancia y de la adolescencia. Y siempre está cargado de la misma emoción, al menos para mí, de natural melancólico. Ya hace casi veinte años volví por primera vez después de tantos años con ocasión de los 25 años de la promoción, la del 69. No la del 68, que para nosotros no existió. Sólo de lejos se veían algaradas en la televisión por el mayo francés, imágenes ininteligibles, descontextualizadas por la televisión oficial del régimen, para unos jóvenes ignorantes de cualquier cultura política si no era- si se podía llamar así- la de la “Formación del Espíritu Nacional”, la de “para reclamar a la CENS” y la abrupta y expeditiva critica del ”laisefer” que desde una brutal ignorancia repetía machaconamente un profesor del Instituto afecto al régimen (más tarde descubrí que había otros, allí estaban también, que habían sido silenciados y represaliados por haber pertenecido al bando republicano, Pérez Contel, Angel Lacalle, etc.). No obstante, ya algunos atisbaban lo que podía ser un primer germen de rebeldía y protesta contra el régimen. Mi amigo Enrique Bolinches, adelantado en casi todo a su época, y que iba un paso por delante de nuestra edad de adolescentes, con un humor inglés y una cultura catalana y francesa, se enteraba del cierre de universidades, de que había un joven del “carrer Blanc” que cantaba “Al vent” .
Ya lo sé- podéis pensar-, “Papá cuéntame otra vez…”, y sin embargo….. En aquella ocasión la emotiva vuelta a un lugar de otra época de mi vida no se vio en absoluto empañada por los cambios que se habían producido en el entorno. En primer lugar en el físico. El Instituto, un elegante y austero edifico neoclásico con sus bien trazadas escalinatas, una señorial entrada, dos patios interiores, estaba aislado en medio de un descampado con árboles plataneros en el que se detenían todos los autobuses de la comarca para traer y recoger a los estudiantes de casi todos los pueblos de la Costera y de otras comarcas. Era una experiencia matinal extraordinaria, una peculiar y gozosa multiculturalidad para alguien como yo que venía de un pueblo aislado, muy pequeño y muy lejano. Y también se detenían allí algunos coches llamativos de profesores (recuerdo especialmente el gogomovil de D. Amadeo, profesor de griego que de vez en cuadro repetía la famosa frase “¿eres d´Alzira y plores?” siendo como era de Algemesi). Enfrente, marcando el típico dualismo clasista de estudiantes y trabajadores, se encontraba un centro de formación profesional. Lejos, como en otro mundo, más allá de la estación, los claretianos ( “los padres”). Todo eso había desaparecido: el Instituto sin haberse movido del sitio se encontraba ahora rodeado, casi sitiado, por viviendas, como ocurre en las ciudades con los chalets construidos en las afueras que con el tiempo pasan a ser un bloque más en medio de rascacielos y edificios colindantes. Siempre que vuelves a un espacio de la infancia o de la adolescencia cambia la percepción de su tamaño: es mucho más pequeño de lo que recordabas, como si hubiera encogido, cuando tú eres el que ha crecido. Los patios donde nos obligaban a cantar el “Cara al Sol” seguían allí, los pasillos y corredores, el salón de actos, la bajada a los sótanos donde estaban el bar (del que quedaba sobre todo el recuerdo de las cazallas matinales de Doña Carmen) y las calderas de la calefacción con su peculiar olor, el gimnasio y el inmenso patio de recreo. En el primer reencuentro, la tarea más ardua y difícil es siempre el reconocimiento de los compañeros, esa operación de pegar- como si de cromos se tratara- una cara actual a la última imagen que del mismo conservas, la de la foto de la orla de la promoción. Y también ocurre eso con algunos profesores, los que eran jóvenes entonces. Otra cosa que me impactó de aquel acto fue la normalidad con la que se hablaba valenciano por parte de todos (incluso del que había sido profesor de FEN y jefe de estudios, ahora funcionario de viajes del INSERSO), ya que en nuestra época de estudiante estaba perseguido. Los que veníamos de zona castellana lo aprendimos de oídas…de oírlo fuera de clase. En cambio, en ese acto conmemorativo se reivindicaban nostálgicamente algunas prácticas represivas de aquella época, como el denostado sistema de pérdida de puntos, que podía causar problemas graves económicos a los estudiantes, alegando que tal procedimiento volvía a demostrarse útil ahora bajo la forma del carnet por puntos, luego no debía estar tal mal. Incluso el uso de uniforme. En el turno de intervenciones se hizo con el micrófono uno de los alumnos de aquella época, compañero mío de pupitre durante varios cursos, para hacer una evocación de la promoción, como si se viera obligado a tener un especial protagonismo en ese día, como si pretendiera ilusoriamente que su alto cargo político del momento pudiera darnos de él una imagen más favorable y renovada “per damunt de les diferències politiques…”. Afortunadamente se da un fenómeno curioso que pasa también más tarde con los compañeros de carrera. Por mucho tiempo que haya pasado e independientemente de las trayectorias vitales y profesionales de cada uno se sigue viendo en los compañeros a aquellos adolescentes que fueron, como si la imagen del carácter se hubiera petrificado y lo demás no fueran más que capas añadidas a algo ya definido e invariable. Aunque el rostro incorpore las arrugas y la erosión del paso del tiempo, uno siempre ve aquel personaje que fue. El pillo, el ladronzuelo de bocadillos de las mochilas, el que se masturbaba en clase, el ausente, el que se pelaba las clases para irse a los futbolines, el que se peleaba siempre, el embaucador, el ingenuo, el conflictivo, el mentiroso, el alborotador, el pelota, el que iba dando tumbos de un instituto a otro, el guasón, el buen compañero, el solidario, el solitario, el estudioso, el “mister”…. Es decir, toda la fauna estudiantil y profesoral quedaba ya dibujada para siempre, fijada en una caricatura felliniana de Amarcord. Es lo único que impide que la memoria sea toda ella “inventada”, construida desde hoy, pues ese trazo ya se configuró en su momento, con naturalidad, por la ingenuidad y pureza de una mirada infantil sin prejuicios. La segunda vuelta al Instituto de Xàtiva fue distinta. No se trataba de conmemorar nada sino de dar una charla a los estudiantes de bachillerato, mucho más jóvenes que los que estoy acostumbrado a tratar, lo que planteaba un reto interesante. Y a la vez un reencuentro con amigos y compañeros de la promoción. Otra vez veinte años después. Esta vez la llegada al Instituto no me produjo la misma sensación que la otra, pero lo que impactó en el recorrido para llegar al lugar fue la visión de la nueva plaza de toros. Para los que vivimos los años sesenta en el Instituto esa plaza era un lugar de malos recuerdos, pues con mucho sol y calor y tras el cansancio de las clases teníamos que preparar los ejercicios, las tablas de gimnasia y todos esos absurdos movimientos geométricos típicos de las demostraciones “festivas” y de las celebraciones de los regímenes autoritarios y fascistas, de un signo o de otro, y a golpe de silbato. Evidentemente en la plaza de toros actual ya no podían evocarse esas imágenes, sino que habían quedado sustituidas por otras igualmente emblemáticas de los tiempos actuales que provocan una indignación justificada. Seguía siendo una plaza de toros, pero lo único que se veía era el revestimiento exterior, una inmensa y colosal construcción, de gran coste, escaso uso y dudosa utilidad. Una muestra más del ladrillazo institucional en esta Comunidad….. Una vez llegué al Instituto, por fuera estaba igual, pero por dentro se respiraba otro ambiente, más alegre y juvenil, con algunos estudiantes organizando diversas actividades, con muchos carteles por todas partes, todos escritos en valenciano y repostería típica de la ciudad. Se captaba alegría en el grupo de estudiantes que vi. El salón de actos veía ahora reducida sus dimensiones, para hacerlo más aprovechable y menos solemne. Más allá de las evocaciones y recuerdos, me llamó la atención el afecto con el que me recibieron los organizadores, Emilio Sala y los compañeros de promoción, los Vila, Enrique Bolinches, el director actual, entre otros, y la evocación de aquellos tiempos. No estaba yo al tanto de que hubiera profesores de económicas en los institutos, y además de un nivel tan alto, y unos alumnos tan brillantes e interesados en materias que no por ser tan actuales dejan de ser complicadas y difíciles. Pese a no hacerme demasiadas ilusiones sobre el grado de atención e interés que estas actividades suelen suscitar me llevé una agradable sorpresa: no encontré diferencia entre estos muchachos de bachiller y los estudiantes de la Universidad que asisten a charlas y conferencias. Tampoco yo diseñé la charla sobre la base de que iba dirigida a un público distinto al que habitualmente me dirijo. Entiendo ahora que puedan participar tranquilamente en olimpiadas de economía. La segunda cosa que me llamó la atención, ésta ya de índole más privada y personal, fue la inmensa memoria de mis compañeros y la visión que recordaban de mi, la imagen que me devolvían. Recordaban muchas anécdotas, algunas las comentábamos todos. También surgían las típicas preguntas de puesta al día sobre qué ha sido de fulano y mengano, qué sabes de aquel y del otro, cómo está tal compañero, etc. Enrique Bolinches recordaba perfectamente y de manera asombrosa los nombres y apellidos de todos, su condición- “la monja” dijo de una que en efecto era religiosa- y el lugar exacto que ocupábamos en la clase, en el aula. Y muchas otras anécdotas sobre nuestra querida profesora Dª Carmen y sobre el boicot a un examen de la Cristina.... Cuando ocurre esto tengo siempre la sensación de haber perdido muchas cosas, de que no podemos de verdad recuperar todo el pasado, sino que sólo nos quedan retazos, fragmentos, siempre incompletos, escasos dibujos y pinturas de unos frescos inmensos que siguen ahí, pero ocultos y olvidados. El olvido está lleno de memoria, dice Benedetti. Desearía uno entonces poder tener toda esta época de tu vida grabada como si fuera una película realizada por un director demiurgo, omnisciente, que recogiera y mostrara todos los recuerdos. Pero pienso que por otro lado sería algo agobiante, asfixiante y entonces la función del recuerdo desaparecería y con ella su dimensión emotiva. Habría demasiada información y no toda útil, como ocurre ahora con Internet, y faltaría la perspectiva del que cuenta y recuerda. No tendríamos ese proceso selectivo de la memoria y su función psicológica e incluso terapéutica. Quizás por eso sea tan importante la fotografía, que congela el tiempo- Barthes, Sontag-, que lo detiene en un allí fue esto, especialmente en una época como la actual de destrucción de la memoria por obra de los nuevos medios de comunicación. En el restaurante a donde fuimos a comer – en su época, una casa de comidas en la que estuve alojado unos cuantos años-, los recuerdos se hicieron de nuevo presentes: el local me pareció de nuevo mucho más pequeño de lo que recordaba, las conversaciones, las fotos, la charla amistosa y afectiva, los efectos del vino, los libros, las camisetas, los brindis, la celebración, en suma, del encuentro, fueron la culminación de una jornada emotiva, llena de evocación, de memoria, de recuerdos y sobre todo una afirmación de la verdadera amistad y del compañerismo. Una constatación de cómo el tiempo no erosiona sino, al contrario, pone de manifiesto como los fuertes lazos vivenciales que se tejen en la infancia y en la adolescencia, en esa primera juventud, son más verdaderos y sólidos que la mayoría de los que se hilvanan en otras etapas de la vida, que suelen ser volátiles, efímeros compañeros de viaje, sin anclaje ni peso. Volví a Valencia con la alegre satisfacción de saber que una parte importante de mi vida seguía allí.
Juan López Gandía es catedrático de Derecho del Trabajo de la UPV de Valencia

Sunday, 20 May 2012

3ª AVA 1ECO


1.     Quan podem dir que hi ha inflació en un país?
2.    Quan es diu que un país té un avantatge comparatiu sobre un altre?.
3.   Digueu si es vertadera o falsa l’afirmació següent, i raoneu la resposta:
“Quan les exportacions de béns són majors a les importacions de béns diem que hi ha un superávit de la balança  per compte corrent”.
4.    Considereu una balança comercial amb déficit. ¿Com podria saldar-se? ¿ I corregir-se?.
5.    En què consisteix el finançament d’un  desequilibri de la Balança de Pagaments?.
6.    Enumereu les diferents mesures d’ajustament davant un desequilibri de la Balança de Pagaments.
7.   Expliqueu en què consisteix la Balança de Pagaments i enumereu alguns dels seus components.
8.   Quan parlem de política  monetaria, a què ens estem referint?.
9.   Com definiríeu un tipus de canvi flexible?.
10.                    En què consisteix una política monetaria restrictiva i quins objectius es marca.
11.                    Quan podem parlar de “apreciació d’una moneda”?.
12.                    Com afecta  una baixada dels tipus d’interés a una moneda que es trobe en un sistema de tipus de canvi flexible?.
13.                    Quan diem que una moneda s’ha depreciat?.
14.                    Quina diferència hi ha entre els diners legals i els diners bancaris?.
15.                     Enumereu les principals funcions que els diners desenvolupen en una economía.
16.                     Què és un aranzel?.
17.                    Com es crea el diner bancari?.
.

Sunday, 13 May 2012

LLeó

FRANCESC COLLADO, 60 ANIVERSARI
 Amb el cap i la pell encara saturats d’emocions li faig cas a Emilio Sala Benimeli i em dispose a fer quatre pinzellades del dia d’ahir. Ahir, 12 del 5 del 12 alguns privilegiats gaudirem d’un dia màgic. Huitanta persones ens comboiàrem per oferir-li una amanida de records al meu marit, Francesc Collado, el Lleó. L’excusa: el seu 60 aniversari. Des d’un mes abans Francesc Barberà (Fum), Manel Reig (casa La Abuela) i la seua dona Carme Caldes, la meua cunyada Lola Collado i la seua dona Alícia –gràcies, cunyades-, Julián, Astrid… i un bon grapat de gent bona –que no vull deixar-me a ningú- maquinàrem una festa sorpresa per tal de reunir el bo i millor dels instants de la vida de Francesc. L’enganyàrem –perdona, carinyet- i el convocàrem d’urgència per a reparar una canonada trencada i ell, sempre tan disposat a ajudar els amics es va presentar amb una caixa de ferramentes per endreçar una situació que ja no tenia ‘arreglo’: les llàgrimes de tots en vore’l aparèixer per la porta i les seues pròpies ens van acompanyar durant tot el dia.

 I com no anàvem a plorar si havíem obert una caixa de fotografies antigues i se’ns havien barrejat totes a eixa casa màgica de Teresa –gracias, hermana!- a Sant Antoni de Benaixéver! Com si els protagonistes de retrats de totes les époques s’hagueren canviat de fotografia ens barrejarem tots en un trencaclosques: Els de Xàtiva ballaven amb els de Foios, els poetes compartien converses ací i allà, el filòsof es feia ‘mentiretes’ amb la filòloga –Saritíssima, un bes!-, el biòleg reprenia el contacte amb el cuiner, amigues de fa molt de temps reapareixien a la vida de Francesc –Llum i Lourdes, boniques!-, amistats noves que sorgien –era impossible que no es feren amigues Carme Caldes i Montse Anfruns!-... Els records i les vivéncies recents barrejats en un guirigall de sentiments i emocions, de rialles i llàgrimes. Toni Soriano, el nabero, no va poder estar físicament però jo sé que ell i Carla estaven acompanyant-nos des de Xixon. El dia va ser llarg i se’ns va fer curt, la gent plorava i es reia, jo no he estat mai en un lloc on hi haguera tanta felicitat en un rotgle tan reduït, la felicitat que porten els records dels bons moments escampats per un jardí preciós. Pomellets de converses i rialles per ací i per enllà. La senyora Lola –la sogra més guapa del món- va ser testimoni de l’estima que tots li teniu a Francesc –quin goig per a una mare: saber que el seu fill és estimat d’eixa manera per tots!-, el meu cunyat Mario també va aportar alguna llagrimeta a la festa. Sort que teníem el trellat del seu fill Eric i Anna per ajudar-nos amb els menuts que s’ho passaren tan bé com els grans perpetuant les amistats dels pares per a noves generacions. Enric Gimeno ens va emocionar a tots amb la seua obra dedicada a Francesc, Fum ens va fer botar les llàgrimes en agrair-li a la meua sogra tot el que ha fet per eixa colleta que ahir reia i plorava de felicitat. Julián ens va portar per les muntanyes russes dels sentiments amb la sel•lecció musical que ens va preparar. La seua dona Astrid ens va portar també els berenars d’ almoixàvenes i altres delícies. Maribel Collado i Isabel, matineres vingudes d’Ontinyent, ens van farcir els entrepans i l’ànima amb la seua companyia. Els amics més recents Emmanuel –chance!-, Carles –el rei de les fideuaes-, Vicent –el rei dels caragols-, les Amparos –les reines de la bellesa i els gintònics!- també treballaren per a fer el dia inoblidable. Àngel Villatoro, amic des de fa més de 30 anys de Francesc, va convocar els estels per a què la diada fora propícia a l’amistat i certament ho va fer molt bé. Vicent Franch es va quedar amb ganes de llegir-li un parlament sobre la senectut però és que ahir a Sant Antoni no hi havia cap ‘vell’, només les amistats i el vi eren gran reserva. Ma mare -4 empanades, 23 quilos de titaina i 7 de faves crec que ja és el rècord, mami-, mon pare –el meu ‘jubileta’ preferit-, les meues germanes –guapes, eh?-, els meus cunyats, els meus nebots –Amparo preciosa, JR un bandoler i Amaieta la menudeta més bonica del món- van participar de l’engany al meu marit –moltes gràcies, família!- . La festa no haguera anat endavant sense Manel JM Romero i Carmeta, la parelleta sacrificada que a banda d’encarregar-se de botifarres, regals tecnològics i mogudes diverses, es van endur l’homenatjat la nit anterior per a que tornara a casa a hores ‘decents’. Jaume Pérez Muntaner, Pere Bessó, Josep Mir, Enric Iborra, Paco Mompó, Manel Rodríguez Castelló… feren un rotgle sota les palmeres i allà anaven i venien poemes i tragicomédies per l’aire. Xé, quant de sabut junt! El dia va ser molt bonic per a Manel Reig que es va retrobar amb gent que feia mooooolts anys que no veia i per a tota la gent el dia va ser millor gràcies als seus ‘ yantars’–l’amanida de fesols rojos, perdiu i colomí en escabetx estava gloriosa que diria Toni Soriano, el paté de fetgets de pollastre un encís i els pepitos van fer que tots tornàrem a l’infantesa en mossegar-los-. Gust de retrobar a Badia i Mar, la parelleta més feliç del món, que ahir des de la festa es va endur el nostre bon rotllo a la mani del 15M. Joan Àngel i Laura, amics de nit i de dia. Manolo Gil –ai, mi Super-Man!- i Rafa Benedito: no puc dir res, ja sabeu que sou part de la nostra vida, benvolguts amics, i també que sense Rafa les ratlletes del paellero no hagueren estat així de blanquetes. Àngel Esteban, eres un crack. Ja saps que sense tu, a banda d’altres moltes coses, no haguera estat tan fresqueta la festa ;) Elesban, Paco Lledó –qué guapo estàs, condemnat!-, Vicent Gimeno, Emilio Sala Benimeli, Juan Ma Sancarlos… quina por fèieu junts, així que no vull imaginar-me fa uns anys! Sé que algunes persones no han pogut vindre i que en els propers dies parlaran amb Francesc, però de totes eixes persones hi ha una especial que no va poder estar i que ens va tindre en el cor en un ai fins fa uns dies. Xavi, carinyet, tot anirà molt bé i d’ací no res celebrarem junts de nou… sense estar, ahir hi eres. Nena, què t’he de dir, si més que cunyada, eres amiga i còmplice. Quina sort he tingut amb tu! Espere no deixar-me ningú, entre d’altres coses perquè ahir ningú de vosaltres, no ens va deixar. He volgut fer el retrat d’ahir nomenant tots els presents perquè si ahir el dia va estar farcidet de llàgrimes i rialles va ser gràcies a que tota la gent que hi era només tenia una finalitat: fer feliç al seu amic. Xiques i xics, l’objectiu ha estat més que aconseguit. Entre tots li hem regalat una caixa d’emocions que no oblidarà mai. 
XELO MIR